SVERIGE vs USA

Sverige vs usa

När det gäller Sverige så är vi väldigt tysta av oss, vi hejar inte på randoms i stan eller säger förlåt om vi gick in i någon. Vi är väldigt ensamma av oss också, vi kan inte kliva in i grannarnas hus och ropa "Hallå" och fråga om de vill äta middag ihop. Vi måste bli bjudna över, annars funkar det inte. Det är otrevligt att bara dyka upp utan inbjudan. I butikerna säger vi inte "Hej, vill du ha hjälp med något" självmant utan det måste man fråga efter, eller om man ser helt vilsen ut då kan man få frågan ändå. Men annars är vi inte sociala av oss, vi håller oss mest för oss själva... och detta satt jag och tänkte på medan jag åkte taxi igår och pratade med taxichauffören. Han berättade att hans släkting skulle åka till Sverige för att se hur det var där och nu har hon bott i Sverige i nästan 30 år, och när han träffade henne igen så frågade han jätte mycket om hur hon har haft det och hur det är där osv, och hon svarade bara med enstaka ord. Hon berättade för honom att i Sverige så pratar man inte så mycket med varandra, man svarar inte med 10 meningar på en fråga, det räcker med ett eller tre ord. Och ju mer jag tänkte efter, ju mer stämmer det faktiskt. Vi är inte pratglada av oss, generellt. Kommer någon fram och frågar vart något ligger så antingen rycker vi på axlarna eller säger att vi inte vet... Och att gå fram till någon och fråga om vägen, det var exakt vad jag gjorde igår när jag ville hitta Sunglass Hut. Jag gick fram till en kvinna här i Washington och frågade om hon visste vart det låg, men hon visste inte... men hon tog upp sin mobil och sökte på det, bara för att ge mig rätt svar och för att ens ge mig ett svar. Och DET mina vänner, det gillar jag! Här i USA är de mer öppna, de är mer sociala med varandra och de är verkligen hur trevliga som helst. Jag frågade även en kvinna i Pandorabutiken i Georgetown om hon visste om det fanns ett Bloomingdale's i närheten, och hon tog också upp sin iPad för att ge mig ett korrekt svar. Och vi alla vet att, hade jag frågat om något liknande i Halmstad eller någon annanstans så hade jag inte fått samma svar som jag får här. Och det är lite tråkigt faktiskt, att vi svenskar inte är mer öppna mot varandra, att vi är så tysta av oss. En skillnad är också när det gäller taxichaufförer... När vi åker taxi så sitter vi helt tysta och kan nästan vara lite oroliga, medan när man tar en taxi här så pratar taxichaufförerna med en och frågar vart man kommer ifrån, och frågar hur det är i Sverige osv. Jag älskar när man kan prata med folk, och vara social liksom. Det känns som att man inte kan vara det i Sverige för att man skulle få massa blickar eller inget svar alls typ. Om man inte träffar rätt människa förstås. Alla är ju inte tysta av sig så klart, men många är. Jag tycker att vi borde vara mer sociala med varandra.

Skillnad mellan new york och washington dc

Det är faktiskt en skillnad mellan NY och Washington. I New York så går allting med en världens fart, allt ska gå snabbt snabbt snabbt, medan i Washington så är det lugnt och stilla. Lite mer svenskt fast ändå inte typ. Byggnaderna är lägre, finns inte lika många affärer, bilarna kör inte lika mycket kaosartat som i NY... Sen kranvattnet smakar lika illa oavsett vart man är i USA, smakar ju riktigt äckligt. Ska man dricka vatten så ska man beställa i flaska, oöppnad! Bara ett tips. Hmm.. vad finns det mer att säga... temperaturen skiljer sig också mellan NY och Washington. I NY är det mycket kallare medan i Washington igår, kan jag faktiskt säga att det var varmt, solen sken och fåglarna kvittrade, hur mysigt som helst... och där gick jag med min tjocka kappa, halsduk och mössa. Kände att jag var lite väl ute och cyklade när jag packade, men sen å andra sidan så visste jag ju inte att det skulle bli varmt ute när vi kom hit. Så atteeeh... whatever!

så min slutsats är att... sverige är bättre när det gäller sjukvård, skola och sånt där, men annars vinner usa fan med hästlängder enligt mig då. 

22 dagar kvar.

Ta hand om er och ha det bäst, puss och kram!

Gillar

Kommentarer

ellinor.d,
DesireeAmelia
DesireeAmelia,